Sobolani

deratizareSobolanul de casa. Este cunoscut in tara noastra sub mai multe denumiri: guzgan, sobolan calator, ghiorlan. Traieste in apropierea omului si a animalelor domestice. In timpul verii se mentine in preajma apelor unde isi fac galerii foarte ramificate. Fiind o specie hidrofila, traieste numai in locuri umede, in locurile uscate patrunzand numai  in cautarea hranei. Sobolanul de casa este un animal crepuscular si nocturn. El sare, alearga si inoata cu abilitate, dar in schimb se catara anevoios.

Inmultirea lui se face foarte des, in aproximativ 2 luni nascand cam 10-12 pui. Puii la randul lor se pot inmulti si ei in acelasi an. Astfel, o singura pereche de sobolani poate avea la sfarsitul unui an 860 de urmasi. Stiind ca un singur

exemplar consuma zilnic circa 100 grame de hrana, anual 37 kg, se trage concluzia ca descendentii unui singur sobolan distrug intr-un an 60 t alimente.

Boli raspandite: rabia, pseudoturbarea, meningita virotica, pesta porcina, pesta aviara, trichineloza, pseudotuberculoza, septicemia hemoragica etc.

 

deratizareSobolanul negru. Foarte raspandit in Europa de Nord, Europa Centrala si Europa de Sud, sobolanul negru este foarte rar intalnit in tara noastra si numai in zonele cu porturi unde apar prin intermediul navelor care vin din alte parti ale Europei.

Este mai putin prolific decat Sobolanul de casa, dar se pare ca este mai longeviv, ajungand pana la varsta de 7 ani. Printre bolile cele mai grave pe care le raspandeste este ciuma.

 

deratizareSobolanul de camp.  La noi in tara este o specie raspandita in zonele cu umiditate mare fiind intalnit pana la altitudinea de 900 metri. Este caracterizat printr-o culoare bruna-argintie pe spate si alb – cenusiu pe abdomen.

Numarul gestatiilor pe an se ridica la 4-5, iar numarul de pui la fiecare gestatie 2-8, puii devin maturi la 1,5-2 luni si pot trai de la 2 la 4 ani. Boli raspandite: tularemie, leptospiroza, holera pasarilor.

____________________________________________________________________________________________________________________________

deratizare dezinsectie


  • 8 − 1 =

    You may use these HTML tags: <a> <abbr> <acronym> <b> <blockquote> <cite> <code> <del> <em> <i> <q> <strike> <strong>

  • Comment Feed for this Post
Go to Top