Molii

anti moliiMolia este o insecta inrudita indeaproape cu fluturele, din ordinul Lepidoptera. Sunt aproximativ 250.000 de specii diferite de molii din acest ordin (un numar cam de 10 ori mai mare decat numarul de specii de fluturi). Majoritatea speciilor sunt nocturne sau crepusculare. Moliile nu sunt usor de diferentiat de fluturi. O pereche de molii poate depune circa 500 oua. Larvele de molii, adica omizile, formeaza coconi. Cand molia iese din cocon, este deja la maturitate. Unele omizi sapa gauri in pamant si traiesc acolo pana cand sunt gata de transformare intr-o molie matura.

dezinsectie molii

Importanta economica a moliilor si a larvelor lor (omida)

Moliile, si in particulor omizile lor, sunt un daunator major al agriculturii in toata lumea. Omizile moliilor cauzeaza multe daune severe padurilor din nordul Statelor Unite, unde deseori apare invazia lor. In climatul temperat, cauzeaza daune extinse, in mod special fermelor de fructe.

Exista, de asemenea, alte specii de molii care sunt daunatoare din cauza larvelor intrucat mananca tesaturile hainelor si si paturilor tesute din fibre naturale cum ar fi lana si matasea. Larvele acestor specii de molii rar mananca materiale mixte ce contin fibre artificiale.

Exista rapoarte cum ca moliile ar fi atrase de aroma de lemn de ienupar si cedru, levantica si uleiuri naturale. De multe ori, acestea sunt considerate ca previn infestarea. Larvele de molii sunt ucise de inghet, adica de temperaturi sub -8 C.

anti molii

Atrase de lumina

Moliile apar frecvent in raza de lumina artificiala, inca si acum motivul pentru care ele alearga dupa lumina ramane necunonscut. O ipoteza avansata care incearca sa explice acest comportament spune ca moliile utilizeaza o tehnica de navigare celesta numita rientare transversala. Mentinand o relatie unghiulara constanta cu o limina celesta stralucitoare, cum ar fi Luna, moliile pot zbura in linie dreapta.

anti molii

Pradatorii si parazitii moliilor

Insectivorele nocturne se hranesc foarte des cu molii; acestea includ anumite specii de  lilieci si anumite specii de pasari. Moliile de asemenea sunt mancare de anumite specii de soparle, pisici, caini si rozatoare. Exista dovezi ce sustin faptul ca ultrasunetele emise de lilieci influienteaza traiectori zborului moliilor si rezulta manevre evazive.

____________________________________________________________________________________________________________________________

deratizare dezinsectie


  • 4 × 8 =

    You may use these HTML tags: <a> <abbr> <acronym> <b> <blockquote> <cite> <code> <del> <em> <i> <q> <strike> <strong>

  • Comment Feed for this Post
Go to Top