Viespi

anti viespi

Specia europeana de viespe prefera sa construiasca stupuri in jurul locuintelor umane in cazul in care acestea pot extrage lichide dulci din alimente. Viespile extrag din excremente, ceea ce inseamna ca sunt purtatori de prim boli daca acestea intra in contact cu produsele alimentare umane. In perioada de constructie a stupului cauzeaza daune copacilor pe care le folosesc pentru a crea materia prima pentru construirea stupului. Viespile vor ataca stupurile de albine si le vor ucide. La sfarsitul verii si in intreaga toamna viespile vor provoca mari pagube culturilor de fructe.

De indata ce au finalizat construirea stupului, viespile incep sa plece in cautarea hranei. Din acest moment viespile intra in conflict cu oamenii, fiind vanatori innascuti care sunt gata sa intepe pentru a obtine hrana – mai ales atunci cand este vorba de o inghetata gustoasa sau o bere.

Viespile sunt agresive si vor ataca pe oricine si orice altceva care va incerca sa le invadeze spatiul. Ele au ace netede si pot intepa de mai multe ori. Acele lor poarta un venin care face ca intepatura sa doara, provoaca mancarimi sau umflaturi pentru aproximativ 24 ore.

dezinsectie viespiDescriere

Viespea are aproximativ 15 milietrii in lungime iar regina aproxiativ 20 milimetri. Acestea sunt viu colorate in galben si negru – fara alte culori. Viespile europene sunt asemanatoare cu albinele dar putin mai mari si zboara ca ele cu picioarele apropiate de corpurile lor. Antenele sunt lungi, negre in intregime

Ciclul de viata

Coloniile europene de viespi incep primavara cu o singura regina fertilizata care lasa cate un ou intr-un anumit numar de celule din stup. Acestea clocesc intr-o larva si sunt ingrijite de regina timp de cateva saptamani .Ei devin primul lot de lucratori care preiau sarcinile: constructia stupului si cresterea larvelor in timp ce regina se axeaza pe depunerea oualelor. Stupul se dezvolta pe tot parcursul verii pana cand un alt lot de masculi si noi regine eclozeaza. Acestia pleaca in vederea construirii de noi stupuri.

insecticid viespiReproducere

Viespile nu se reproduc prin imperechere ca albinele. Reproducerea are loc intre regina si viespele mascul. In unele cazuri regina poate fi fecundata de mai multi masculi. Dupa imperechere, celulele spermatozoide ale masculului sunt stocate in interiorul reginei intr-o stare latenta pana cand vor fi folositoare urmatoarea primavara. La sfarsitul verii, o colonie pe deplin maturapoate avea pana la 25.000 indivizi in ea. Pe parcursul anului (de obicei toamna) cea mai mare parte din colonie moare, lasand numai tinerele regine in viata. Intre timp ele parasesc stupul in cautarea unui loc pentru hibernare pe timpul iernii.

____________________________________________________________________________________________________________________________

deratizare dezinsectie

 • sabin
  #1 written by sabin  4 years ago

  Buna ziua!
  Am si eu o problema cu un cuib de viespi. Asta vara m-am trezit cu o colonie de viespi in podul casei, viespi mari acestea avand circa 4-5 cm lungime si aspectul unor viespi obisnuite (cele de 1-2 cm). Acestea au construit un cuib sub forma unui butoi de circa 50 cm diametru si circa 70 cm lungime. Deoarece trebuie sa-mi repar acoperisul, si trebuie sa lucrez in pod (fara riscul de a fi atacat de viespi) intentionez sa scap de acel “butoi”. Intrebarea mea este daca in perioada de iarna acele viespi gigat se afla in interiorul butoiului, existand riscul de a le trezi si a fi atacat (oamenii mai in vrasta spun ca daca te inteapa mai mult de trei viespi “mari” exista riscul de a muri). Daca sunt inauntru, exista vreun insecticid cu care sa dau inainte de a indeparta (in conditi de siguranta) acel “butoi”?

  Va multumesc anticipat.
  Cu stima,
  Sabin


 • 5 + = 10

  You may use these HTML tags: <a> <abbr> <acronym> <b> <blockquote> <cite> <code> <del> <em> <i> <q> <strike> <strong>

 • Comment Feed for this Post
Go to Top