Legislatie – Deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Am adaugat in aceasta pagina principalele legi si acte normative care fac referire la operatiunile D.D.D

» Legea nr. 3/1978 privind asigurarea sanatatii publice.
» Legea nr. 5/1982 privind protectia plantelor cultivate, a padurilor si regimul pesticidelor.
» Ordinul MS nr. 536/1997 care prevede efectuarea lucrarilor de dezinsectie ori de cate ori este nevoie, dar nu la intervale mai mari de 3 luni, iar deratizarea se va face la nevoie,
dar nu la perioade mai mari de 6 luni, de preferat primavara si toamna.
» Legea nr. 10/26.05.1998 privind asistenta de sanatate publica, publicata in Monitorul Oficial nr. 204/1998 cap. 5, art. 28 “Agentii economici si celalate persoane juridice sunt obligate sa asigure fondurile si conditiile necesare pentru aplicare masurilor de dezinsectie si deratizare periodice”.
» Legea nr. 344/31.05.2002 privind stabilirea si sanctionarea contavenientilor la normele legale de igiena si sanatate publica: art.11 – este contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 RON la 8.000 RON ,neefectuarea periodica, conform normelor de igiena, a dezinsectiei si deratizarii.
Legislatie
LEGE nr.100 din 26 mai 1998 privind asistenta de sanatate publica
EMITENT: PARLAMENTUL ROMANIEI
aparuta în MONITORUL OFICIAL nr. 317 din 16 noiembrie 1994

ART. 11
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000.000 lei la 80.000.000 lei
d) neefectuarea periodica, conform normelor de igiena, a dezinsectiei si deratizarii…

ART. 13
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000.000 lei la 20.000.000 lei:
m) neasigurarea, in sediul persoanelor juridice si in anexele aferente, a curateniei permanente, a efectuarii operatiunilor de mentinere a starii de curatenie, a operatiunilor de dezinfectie, dezinsectie si deratizare, dupa caz, precum si a indepartarii reziduurilor solide in conditiile stabilite prin normele de igiena in vigoare;

CAP. 7
Contraventii la normele privind prevenirea si combaterea bolilor transmisibile:

ART. 18
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 la 100.000 lei:
f) neasigurarea de catre persoanele juridice a aprovizionarii cu materiale necesare curateniei, dezinfectiei, dezinsectiei si deratizarii.
p) neasigurarea functionarii in permanenta a spatiilor frigorifice din unitatile alimentare, neasigurarea controlului si inregistrarii temperaturii si neintretinerea acestor spatii prin efectuarea periodica a reparatiilor necesare, a igienizarii, a dezinsectiei si, dupa caz, a deratizarii.

ART. 24
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 75.000 la 750.000 lei:
n) neasigurarea, in unitatile alimentare, a conditiilor de igiena în cursul productiei, prepararii, depozitarii, transportului, servirii ºi desfacerii alimentelor prin operatiuni de curatare, dezinsectie si deratizare si neasigurarea dotarii si aprovizionarii unitatilor alimentare, dupa necesitate, cu utilaje, ustensile si materiale specifice pentru spalare, dezinsectie si deratizare.

CAP. 11
Contraventii la normele privind organizarea si functionarea institutiilor pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor:
ART. 32
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 la 200.000 lei:
g) neasigurarea aprovizionarii permanente a unitatilor de stat si particulare pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor, precum si a taberelor de odihna cu utilaje, materiale si substante necesare pentru intretinerea curateniei si efectuarea dezinfectiei si dezinsectiei;
Ordin nr. 536/1997 din 23/06/1997 pentru aprobarea Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei.

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 140 din 03/07/1997
Actul a intrat in vigoare la data de 03 iulie 1997

ANEXA
Norma de igiena si recomandari privind mediul de viata al populatiei din 23/06/1997
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 140 din 03/07/1997
Actul a intrat in vigoare la data de 03 iulie 1997

CAPITOLUL V

Norme de igiena referitoare la colectarea, indepartarea si neutralizarea deseurilor solide:
Art. 43.
– Depozitele de deseuri urbane, controlate, instalatiile de compostare a deseurilor organice si biodegradabile, instalatiile de incinerare trebuie proiectate, construite si administrate astfel incat sa se realizeze conditii de impiedicare a eliminarii si diseminarii poluantilor in mediul natural: sol, ape de suprafata, ape subterane, aer sau in mediul urban. In acest scop, se vor indeplini urmatoarele conditii:
d) in cursul exploatarii depozitului se aplica masuri de combatere a insectelor si rozatoarelor (dezinsectie si deratizare);

CAPITOLUL VI

Norme de igiena la unitatile de folosinta publica:

Art. 52.
– Curatarea, dezinfectia, dezinsectia, deratizarea, precolectarea si evacuarea deseurilor solide se vor face cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) Curatarea si dezinfectia:
b) Dezinsectia periodica se va face la intervale prevazute in metodologii, dar nu mai mari de 3 luni, iar deratizarea periodica se va face la intervale de maximum 6 luni; intre operatiunile periodice, se vor aplica proceduri de dezinsectie si deratizare curente, de intretinere, in functie de prezenta vectorilor.
Art. 53.
– Unitatile vor fi dotate si aprovizionate, dupa necesitate, cu utilaje si materialele necesare pentru intretinerea curateniei si efectuarea operatiunilor de dezinfectie, dezinsectie si deratizare.

CAPITOLUL VIII

Norme de igiena pentru transporturile de persoane:

Art. 100.
– Agentii economici care fac servicii de transport în comun urban si/sau preorasenesc sunt obligati sa intretina traseele, statiile si mijloacele de transport in comun, in conditii optime de igiena, sa asigure intretinerea, salubrizarea, curatarea, dezinfectia si dezinsectia vehiculelor în mod permanent si sa asigure un microclimat confortabil in mijloacele de transport.

Art. 107.
– Pentru protectia pasagerilor, a echipajului si a populatiei de la sol contra insectelor, rozatoarelor si altor vectori de boli transmisibile, aeroporturile trebuie sa dispuna de servicii de lupta contra vectorilor (tantari, muste, purici, paduchi, sobolani etc.), precum si de echipamente si substante de combatere a daunatorilor (dezinsectie si deratizare), avizate de autoritatea sanitara. In vederea eliminarii insectelor zburatoare si a rozatoarelor, se aplica masurile de combatere in aeronave, vehicule, in cladiri si pe o raza de 400 m in jurul perimetrului aeroportului. Aeroportul trebuie sã dispuna de mijloace pentru dezinfectia si dezinsectia echipajului, calatorilor si bagajelor, precum si a altor obiecte ºi instalatii.

Art. 123.
– Vagonul de dormit va fi prevazut cu cusete (2, 3, 4 locuri), spatiu pentru conductori, incaperi pentru incalzit si pentru utilaje sanitare:
g) dezinsectia si deratizarea periodica, lunar sau la nevoie.

Art. 124.
– Transportul subteran va respecta normele de igiena generale si va avea urmatoarele conditii specifice:
d) deratizare trimestriala si la nevoie.

Art. 134. – In timpul stationarii in porturi se efectueaza curatarea generala a navei, urmata de dezinfectie, dezinsectie si de deratizare.

Servicii oferite de specialiști

Servicii de deratizare

Servicii complete de deratizare pentru locuințe, birouri și hale

Servicii de dezinsectie

Servicii complete de dezinsectie pentru locuințe, birouri și hale

Servicii de dezinfectie

Servicii complete de dezinfectie pentru locuințe, birouri și hale