Cine strabate tara in aceste zile si are drum de noapte prin Botosani, va asista la un fenomen interesant: roiuri de carabusi zburatacesc in lumina farurilor, intr-un dans spectaculos.

Expertii spun ca livezile sunt in pericol, dar batranii de la tara gasesc un motiv de bucurie. Stiu ca in anii in care apare o asemenea invazie de carabusi vor fi productii-record la porumb.

Acest dans al carabusilor de mai se repeta la cativa ani.

Constantin Adumitroaie, localnic: “Cica, in anii in care sunt multi carabusi se face bine porumbul. Ma intreb de unde ies asa de multi… Sa speram ca va fi un an bogat, cum se spune din traditie“.

Elena Olarescu, localnica: “Da, se face porumbul. Asa e datina. Dar iti termina copacii…

cum arata un carabusVorbele din batrani nu le tin insa de cald proprietarilor de livezi, care trebuie sa se grabeasca sa-si stropeasca pomii cu insecticid.

Carabusul de mai are un ciclu de reproductie la 3-4 ani, iar pe parcursul acestei perioade larva sta in sol si ataca partea subterana a legumelor. In stadiul de adult, ataca din nou.

Specialistii spun ca in cazul unei invazii in masa, ca aceasta, copacii pot fi desfrunziti complet, daca nu se iau masuri.

Specialistii ii avertizeaza pe agricultori ca tratamentele impotriva larvelor de carabusi, dar si impotriva adultilor se realizeaza in mai multe etape pentru a a fi cu adevarat eficiente.